Az Erste Liga 2020–2021-es rajtja előtt esélylatolgatásra kértük Bereczky Szilárdot, a Gyergyói Hoki Klub menedzserét. A következtetés: bármi is lehet, de akár az ellenkezője is.

– Több helyen megjelent, hogy cél az Erste Liga megnyerése. Reális ez? Ott tart a GYHK?

– Igen, én is több helyen olvastam, hogy esélyesek vagyunk az első helyre, és ez így is van, én is nyilatkoztam ilyet, hogy szeretnénk megnyerni az Erste Ligát. Csakhogy ez kicsit sem lesz könnyű, sőt inkább nagyon nehéz bármire is számítani ebben az új helyzetben. És most nem is csak arra gondolok, hogy természetesen mások is az aranyért indulnak a bajnokságban. Furcsán fog hangzani, de amekkora a bizonytalanság, ezt kell mondanom: lehetünk elsők, de akár nyolcadikok is.

– Hogyhogy? Az ellenfelek közül páran erősödtek, de azért mindenki legalább az első négyben látja a GYHK-t a játékosállomány ereje szerint...
– Mi is komolyan erősödtünk, ez nem vitás, ezért is van az, hogy beszélhetünk a bajnoki címről mint célról, sőt, ki merem jelenteni, hogy a szakmai stábunk Szilassy Zoltán és Jukka Kontsas érkezésével ma az egyik legjobb az egész ligában. A kérdés az, hogy milyen lesz az a csapat, amely az adott mérkőzésen pályára lép. Vegyük a legideálisabb helyzetet: a Gyergyói Hoki Klubot elkerüli a vírus, senki nem fertőződik meg, és az edzők mindig a legjobb keretet tudják pályára küldeni. Ekkor is kegyetlenül nehéz lesz ez a szezon: kezdésként 2 hét alatt 7 meccset kell játszanunk, azaz minden második nap mérkőzésünk lesz. S mindezt úgy kell teljesítenünk, hogy az ellenfeleinknek sokkal több idejük lesz pihenni. Ez így még a rájátszásnál is keményebb. Hozzáteszem, ez nemcsak minket érint így, hanem Brassót és Csíkszeredát is. Persze bizakodók vagyunk, hiszünk a csapatban, de a fáradtság, hosszú távollét miatt simán benne van, hogy megnyerhető meccsek úsznak el.

– És mi van akkor, amikor még a helyzet sem ideális?
– Látható, a jégkorong sem mentes a fertőzésektől, több csapatnál is vannak problémák, a tesztelések olyan játékosoknál is kimutatták a vírust, akik teljesen tünetmentesek. Nekünk is tesztelnünk kell, ez kötelező, és megvan az a lehetőség, hogy nálunk is adódhatnak pozitív esetek. Ekkor nyilván be kell tartanunk a kötelező előírásokat, elkülönítenünk a fertőzötteket, karanténba kell őket helyezni hetekre. Rájuk tehát nem számíthatnánk, de a többieknek így is játszaniuk kellene, amíg van 13+1 bevethető, egészséges játékosunk. Fél csapattal játszva alaposan lecsökkenne a meccsek megnyerésének esélye.

– Gondolom, nem a hivatalos bejelentés pillanatában ismerték meg a csapatok a programot, volt egyeztetés. Nem látszott akkor ez a veszély? Muszáj volt vállalni?
– Ez nem az a pillanat, amikor normális állapotról, máskor szokásos szakmai szempontokról tudunk beszélni. Ez egy rendkívüli helyzet. Senki nem tudja, hogy ez a járvány hogyan alakul. A liga teljes mezőnye egyetértett abban, hogy a jelenlegi járványügyi szabályok között is vállalnunk kell a bajnokság elkezdését. Itt most tényleg nem az a lényeg, hogy ki nyer, hogy ki lesz a bajnok. Itt az életben maradás a tét. Ha nincs bajnokság, nincsenek meccsek, akkor a támogatóknak nincs mit támogatniuk, csapatok, játékosok megélhetése kerül veszélybe, és egyben a jégkorong jövője is. Játszanunk kell. Aztán majd meglátjuk.

– Erste Liga tehát lesz, de minden szurkoló kérdése: láthatunk itthon mérkőzéseket?
– Erre is azt tudom mondani: majd meglátjuk. Egyelőre a Romániában érvényben lévő szabályok gyakorlatilag lehetetlenné teszik a zárt terekben zajló sportrendezvényeket, így a jégkorongmérkőzéseket is. Még nézők nélkül sem lehet megfelelni az elvárásoknak. Várjuk, hogy miként alakulnak a szabályok, hiszen így a romániai bajnokság megrendezése sem lehetséges. Remélem, mire lejár a 14 napos magyarországi túránk, többet fogunk tudni. Magyarországon a csarnokok befogadóképességének 50 százalékát tölthetik meg nézők, azaz a Magyarországon élő szurkolóink ott lehetnek a meccseken. Számítunk is rájuk, nagy szükség lesz a hangjukra. Az itthoni meccsekkel kapcsolatosan egyelőre csak annyit tudok mondani, hogy aki most megveszi a Gyergyói Hoki Klub bérletét, az a csapat feltétlen támogatója, aki minden körülmények között a csapat mellett áll. Hiszen semmi garancia nincs arra, hogy a bérlettel is beléphet egy mérkőzésre is a gyergyószentmiklósi csarnokba.

– Tehát, visszatérve az eredeti kérdéshez, mire, milyen eredményre számítson egy GYHK-szurkoló a 2020–2021-es szezonban?
– Ismétlem, a jelenlegi körülmények között bármi elképzelhető. Számomra ebben a pillanatban már az is nagy öröm lenne, ha baj nélkül, elmaradt, törölt mérkőzések nélkül végig tudjuk játszani a szezont, mi is és ellenfeleink is.  Azonban már látható, hogy nem lesz így, a vírus bármikor beüthet bármelyik csapatnál. 

Forrás: Székelysport.ro