A Gyergyói Hoki Klub az Erste Liga mezőnyéből egyedüliként, és egyben első romániai klubként felvételt nyert az EURÓPAI JÉGKORONGKLUBOK SZÖVETSÉGÉBE.

A Gyergyói Hoki Klub a 86. tagja az Alliance of European Hockey Clubs szervezetnek, egyedüli az Erste Ligából és a romániai mezőnyből.  

Az eddigi tagok között nagy számban találunk finn, német, svájci és svéd klubokat, de Csehország, Szlovákia, Ausztria és más országok is több neves együttes révén részesei a szövetségnek, amelyben egyébként 13 liga csapatai szerepelnek. A szervezet alapítói között volt a Miskolci DVTK, míg a Fehérvár AV19 a múlt évben nyert felvételt a szervezetbe.
Ehhez csatlakozik most a GYHK és velünk az Erste Liga és romániai bajnokság is képviselve lesz.

Az EHC hivatalos bejelentése

Az Alliance of European Hockey Clubs nevű szervezetet (Európai Jégkorongklubok Szövetsége) az 2016-ban alapította 13 ország 72 jégkorong-egyesülete. Az EHC a legnevesebb európai labdarúgóklubokat tömörítő European Club Association, és a kézilabda sportág klubjait összefogó Forum Club Handball mintájára jött létre, azzal az a céllal, hogy az egyesületek érdekeit képviselje a nemzetközi sportági szövetség, az IIHF-el szemben.

A célja, hogy erősítse az európai jégkorongot, mind szervezetileg, mind pedig pénzügyi tekintetben, valamint konstruktív és felelős partnerként vegyen részt a nemzetközi hokiélet szereplőivel folytatott párbeszédben. Az EHC révén a klubok szeretnének minél nagyobb befolyást elérni olyan kérdésekben, mint a nemzetközi versenynaptár összeállítása, játékszabályok, vagy a játékosok biztonsága.

„A Gyergyói Hoki Klubbal és hasonló klubokkal közösen ki akarjuk terjeszteni az európai klubok befolyását és ezáltal az európai klubjégkorong fejlődését segíteni” - jelenti ki Szymon Szemberg, az EHC elnöke.

A klubtagság számunkra komoly megtiszteltetés, és egyben jelentős sportdiplomáciai eredmény is a GYHK számára. Különleges lehetőség arra is, hogy a tagság által nyújtott előnyöket kihasználva, sportszakmai téren lépéseket téve közelebb kerüljünk Európa jégkorong elitjéhez.
A Gyergyói Hoki Klubra mostantól nemzetközi téren is figyel a jégkorong világa, és az ennek megfelelő elvárásoknak is meg kell felelnünk a jövőben.
Nagy lépés ez a gyergyói jégkorong és a Gyergyói Hoki Klub történetében. Igyekezni fogunk mindent megtenni azért, hogy a méltó tagjai legyünk a rangos szervezetnek!