Szilassy Zoltán: A védekezésünket kell tovább erősítenünk. Ha kevés gólt tudunk lőni, akkor még kevesebbet szabad kapnunk. Mi nem leszünk az a csapat, aki 6-7 gólokat lő egy meccsen. Nekünk akkor van esélyünk, ha az ellenfeleket 2-3 gólon tartjuk. A rájátszásra ez a cél.

Lezárult az alapszakasz, ideje mérleget vonni. Hogyan látja Szilassy Zoltán a GYHK teljesítményét az elmúlt időszakban?
Én az októberi edzőváltás utáni időről tudok felelősséggel beszélni, azaz arról az időről, amióta én vagyok a Gyergyói Hoki Klub vezetőedzője. Számomra is teljesen új tapasztalat volt, korábban sosem volt részem olyanban, hogy szezon közben kellett átvennem egy csapatot.
Egy új stáb állt fel, Góga Attila „átállt a sötét oldalra”, közösen kezdtünk dolgozni. Jukka Kontsas-szal már régebb együtt dolgoztunk a magyar válogatottnál, és az új felállásban mélyebben bele tudtunk menni a taktikai elemzésekbe is.
Mindent egyből nem lehetett megváltoztatni, mert az káros lett volna, de azonnal elkezdtük az akkor felállított prioritásokat megvalósítani. Az addigi hét Erste Liga meccsen túl sok időt töltöttünk a defenzív zónában, el kellett érnünk azt, hogy a védekező harmadunkat tehermentesítsük, a játékunkat inkább az offenzív zónába toljuk át. Ehhez növelnünk kellett a korcsolyázási sebességet, és kondicionálisan is fejlődnünk kellett.
Úgy gondolom mindebben rengeteget léptünk előre, mostanra a liga legjobban védekező csapatai közé tartozunk, a második-harmadik legkevesebb gólt kaptuk az alapszakaszban.
Rengeteg statisztikát készítünk és elemzünk, amiből jól látható a helyzetek számának alakulása a saját kapunk és az ellenfél kapuja előtt is. A támadásban nagy problémánk a góllövéssel van. Számtalan helyzetet tudunk kialakítani, ami azt mutatja, hogy a játékosok nagyon jól dolgoznak elől is, nagy energiát fektetnek bele, végrehajtják a rájuk bízott feladatokat, de nem tudjuk a lehetőségeket gólra váltani.
Vannak a ligában csapatok, akik elképesztően gólképesek, mi nem ilyenek vagyunk. Rengeteg meccset buktunk hosszabbításban, ami azt mutatja, hogy ezeket egálra hoztuk, azaz megnyerhettük volna, ha elég effektívek vagyunk elől. Emiatt alakult úgy, hogy minket választhatnak ellenfélnek, és nem mi választunk ellenfelet magunknak.

Jön a rájátszás, amikor már minden „vérre” megy. Lehet még javítani az eddigi teljesítményen?
A védekezésünket kell tovább erősítenünk. Ha kevés gólt tudunk lőni, akkor még kevesebbet szabad kapnunk. Mi nem leszünk az a csapat, aki 6-7 gólokat lő egy meccsen.
Nekünk akkor van esélyünk, ha az ellenfeleket 2-3 gólon tartjuk. A rájátszásra ez a cél. 
Ez amúgy a modern hoki jellemzője is. Nekem egyébként is mindig a védekezés az első számú szempont, akkor is ezt hangsúlyoznám, ha nálunk játszanának a liga leghatékonyabb csatárai. Régi mondás, hogy a védelem nyeri a bajnokságokat.

Üres csarnokokban zajlik az idei szezon. Mennyire hiányoztak a szurkolók?
Jártam itt ellenfélként, pontosan tudom, mit jelent a gyergyói csarnok hangulata, milyen forró ez az aréna. Tudom mit érez az ellenfél, amikor egy méterről üvöltenek a fejébe több ezren. Azt is el tudom képzelni, hogy mekkora erőt adhatna ez a hangulat a GYHK-nak.
Számtalan olyan alkalom volt, hogy holtpontra értünk egy adott meccsen, de ha azt érezzük, hogy a közönség ott van mögöttünk, meg tudott volna emelni, és ez hozta volna a győzelmet.
Ráadásul a gyergyói publikum idegenben is mindenhol hazai pályát tud teremteni.

Sajnos, hogy idén ez nem lehetséges.
Nagyon furcsa üres lelátók előtt játszani és tény, ez a járvány nekünk és Csíkszeredának a legnagyobb érvágás. Nem szeretnék senkit megbántani, de más csapatok, akik máskor is üres lelátókhoz voltak szokva nem éreznek nagy különbséget azzal, hogy zárva a csarnokuk. Az volna a jó, ha mindenkinek olyan csodálatos közönsége lenne, mint Gyergyószentmiklósnak.

Máris kezdődik a play off. Mire számít?
Erről majd beszéljünk azután, hogy megtörténik az ellenfélválasztás.

Bárki is lenne az ellenfél, biztos lenne a telt ház. Most ez lehetetlen. Miként tudnak segíteni így a szurkolók?
Keresztény, konzervatív neveltetésem azt mondatja, imádkozzanak, tegyék keresztbe az ujjaikat és szurkoljanak úgy, ahogy a helyzet most megengedi. Nyilván tudom, gyülekezni is tilos most, arra sem bátoríthatom a szurkolókat, hogy a pályán kívül, a megfelelő távolságtartás mellett hallassák a hangjukat, hogy az behallatszon a csarnokba.
De bármilyen szurkolói megnyilvánulás, facebookon küldött üzenet, bármi jól jöhet. Fontos, hogy a csapat érezze a támogatást.