Bronzot nyertünk az Erste Ligában és több, mint húsz év után ismét ezüstöt a romániai bajnokságban. Ha csak ezt nézzük, akkor akár örülhetnénk is a 2021-2022-es szezon végén, de inkább csalódottságot érzünk. Ebben több volt…

Van az a helyzet, amikor nem tehetünk semmit, amikor emberileg már nincs semmi eszköz a kezünkben, hogy magunk irányítsuk a sorsunkat. Ez történt a szezon végén. A Gyergyói Hoki Klub játékoskeretén végigsepert egy vírusfertőzés, két sornyi egészséges játékosunk sem maradt, hogy megküzdhessen a Fradival az Erste Liga döntőjéért. Úgy zárult le számunkra az Erste Liga szezon, hogy hiába készültünk fel, hiába voltunk nagyon jó formában, ezt nem tudtuk megmutatni.

Pedig milyen jól indult… Rasmus vezérletével 0-0-s döntetlent játszottunk, és aztán Cszászár góljával győztünk az elődöntő első felvonásán Budapesten, és ugyan a második meccs a Ferencvárosé volt, de kezünkben volt a sorsunk, elhoztuk a pályaelőnyt, 1-1-es állással jöhettünk haza.

Itthon teltház várta az újabb győzelmeket, amik azonban nem jöhettek. Becsületből vállaltuk a játékot, úgy, hogy tudtuk, itt nincs már esélyünk. Alig volt annyi egészséges, bevethető (vagy csak kevésbé beteg) játékosunk, hogy meglegyen a minimális létszám. Kikaptunk, de aki ott volt sosem fogja elfelejteni azt, hogy miként zengett a csarnok az énektől, szurkolástól 0-7-es állásnál is... Másnap már ki sem tudtunk állni, és Budapestre sem tudtunk már visszautazni.

Az Erste Liga zárásakor egy GYHK játékos, Matias Haaranen vehette át a szezon legjobb hátvédjének járó különdíjat.
Bodó Christopher két kategóriában is jelölést kapott a Magyar Jégkorong Szövetség 2021-2022-es szezonzáró díjazásán. Chris bekerült a legjobb háromba a legjobb csatárnak járó Ifj. Ocskay Gábor díj, és a legtechnikásabb játékosnak járó Miklós Kupa várományosai közé.  Mindkét kategóriában a Bodó volt az egyedüli jelölt Erste Ligában játszó jégkorongozók közül, így tekinthetjük úgy is a jelölést, hogy ő volt a liga legjobb játékosa. Büszkeség számunkra mind a díj, mind pedig a jelölések.

 

Ezüst ami szintén lehetett volna fényesebb

Nem volt még vége a szezonnak, hiányosan, lábadozó betegekkel, gyerekekkel felállva még le kellett játszanunk még négy meccset a Sportullal és az Ágyúsokkal, amelyeket így is sikerült behúzni, ami azt jelentette, hogy a Gyergyói Hoki Klub a romániai alapszakasz második helyén végzett.

Mivel közeledett a Divizió I/A világbajnokság, már látszott, hogy nem lesz idő az eredeti program szerint befejezni a bajnokságot. Mi akkor elfogadtuk volna azt, hogy az alapszakasz végeredménye legyen a bajnokság végső rangsora is, de a romániai szövetség úgy döntött, hogy miután lezárult az Erste Liga döntő még kerüljön sor egy bajnoki párharcra is az alapszakaszban első helyezett Sportklub és a GYHK között. 6 pontot kellett volna szereznünk két meccsen az aranyért.

Teljes kerettel, felkészülten akár sikerülhetett volna is… De nem ez volt a helyzet. Játékosaink nagy része hetek óta nem edzett, legyengülve lábadoztak a betegség után, és haza kellett hívnunk a már a magyar válogatottal készülő játékosainkat is.

Óriási csoda lett volna így a siker. Nem is álltunk messze tőle, 2-0-ra is vezettünk, de végül a Sportklub az utolsó percekben eldöntötte a meccset. Így ezüstérmesek lettünk. Amit emberileg, szívből, lélekből megtehettünk, azt mindenki megtette, de a sors nem adta meg azt, amit megérdemeltünk volna. Ez csak erősebbé tesz minket jövőre.  

A válogatottakban is odatették magukat a piros-fehérek

A Gyergyói Hoki Klub csapatától Fejes Nándor, Ferencz-Csibi Róbert, Kozma Zsolt, Sárpátki Tamás és Daniel Trancă a jégen mindent beleadva, Szilassy Zoltán és Góga Attila a két válogatott edzői stábjában dolgozva tette oda magát, azért, hogy Magyarország, és Románia jégkorong válogatottja a legjobbját hozhassa ki magából a szlovéniai vébén.  A felkészülés során segítette a csapatokat Császár Hunor, Györfy Tihamér, Szigeti Ákos és Vincze Péter is. Úgy gondoljuk, az ő munkájuk is benne van abban, hogy Magyarország A csoportba jutott, Románia pedig méltó ellenfélként szerepelhetett a divízió I/A-ban.

Külön büszkeség számunkra, hogy a vébé legjobb hátvédjének járó elismerést Fejes Nándor kapta, a játékosunk 1+1 ponttal és +2-es plusz/mínusz mutatóval zárta a világbajnokságot. Ő lőtte a torna első gólját.

Sokáig fogunk még emlékezni Ferencz-Csibi Róbert látványos góljára is a Magyarország elleni meccsen, de arra is büszkék vagyunk, hogy Daniel Trancă csapatkapitányként vezette a romániai együttest.