A csapatunk kerete 90 százalékban egyben marad, csak néhány ponton lesznek változások – ezt már mindenki tudja. Most még egy fontos láncszem a helyére került: finn hátvédet igazoltunk. Jimi Jalonen érkezik a Gyergyói Hoki Klubhoz.

Jimi Jalonen támadó szellemű hátvéd, aki jól lát a pályán ls jól bánik a koronggal

Jimi Jalonen eddig hazájában a legjobbak között és a második ligában szerepelt, a múlt szezonban pedig a svéd második vonalban is játszott. A 26 éves, 181 cm magas jobbkezes bekk nem akármilyen hokis családból származik, és jó tudni még, hogy Matias Haaranennel együtt nőtt fel. Mostantól piros-fehérben folytatja.  

Isten hozott Gyergyóba Jimi! Először is: gondolom, érdeklődtél mielőtt aláírtál nálunk, mit tudsz a csapatunkról, és az Erste Ligáról?
Még nem sokat tudok a GYHK-ról vagy a ligáról, de azt tudom, hogy a csapat igazán versenyképes és az a célja, hogy megnyerje a ligát. És nagyon izgatott vagyok emiatt! És hallottam, hogy a csapat szenvedélyes szurkolóiról, és hogy milyen rajongás van a városban a Gyergyói Hoki Klub iránt.

Nem titok, mi is kutakodtuk egy kicsit a múltadban és felfedeztük, hogy sokáig együtt játszottál a 2021-2022-es Erste Liga szezon legjobb hátvédjével Matias Haaranennel. Mennyire számított ez a döntésedben, hogy hozzánk igazolj?
Igen, Matias az egyik legjobb barátom. Egész gyerekkorunkban együtt játszottunk. Sokat segített nekem, és persze ez is hozzájárult ahhoz, hogy a klubhoz csatlakozzak.

Azt is tudjuk, hogy édesapád az olimpiai aranyérmet és világbajnoki címet is megnyerő finn válogatott szövetségi kapitánya, Jukka Jalonen. Beszéltél vele, kértél tőle tanácsot mielőtt aláírtad a szerződést a klubunkkal?
Igen, természetesen beszéltem apámmal, és örült ennek a lehetőségnek.

Hogyan jellemeznéd magad, mik a fő erősségeid, amelyekkel leginkább segíteni tudod a csapatunkat, és mik a céljaid itt Gyergyóban?
Támadó szellemű hátvéd vagyok, aki jól bánik a koronggal. Jól látom a játékot és jól irányítom a pakkot. Talán a legnagyobb dolog, amiért csatlakoztam a klubhoz, az volt, hogy sikeres legyek, győzni akarok, és úgy érzem, hogy ez itt lehetséges.
Úgy gondolom, hogy nagy szerepet tudok vállalni ebben a csapatban és sokat segíthetek az erősségeimmel. A legnagyobb célom a csapattal a bajnokság megnyerése. Ez a fő oka annak, hogy ezt a klubot választottam. A győzelem az egyetlen dolog, ami számít.  

Szilassy Zoltán meglátásai: 
Ugye, azt mondtuk, hogy 90 százalékban megmarad a keretünk, és csak kevés változtatás kell. Az egyik ilyen, hogy úgy láttuk, a védő szekcióban kell erősítenünk, hogy kiegyensúlyozottabb hátvédpárjaink legyenek.
Olyan játékost kerestünk, aki nagyon kétirányú, azaz védelemben és támadásban is remekül teljesít, erős a koronggal, és nagyon jól jön ki a letámadás, nyomás alól. Jimi ilyen és mindemellett nagyon jó a távolságkontrollja is, amikor az ellenfél botján van a korong. Erős, jól lő és kiváló technikai képességekkel rendelkezik.
Elmondhatom azt is, hogy amikor a világbajnokság alatt Tamperében voltam, akkor ajánlották figyelmembe őt, megtudtam azt is, hogy a finn szövetségi kapitány fiáról van szó. Ekkortól kezdtük feltérképezni, és hamar megszületett a megállapodás is.
Az is pozitívum, hogy Matu Haaranennel sokáig egy bekkpárt alkottak, megvan köztük a kémia, játszhatnak itt is együtt, vagy más balkezes hátvéd mellé is betehető. Nőnek a variációs lehetőségeink. Az épp az aktuális ellenféltől függ, hogy mikor kell elsősorban a védekező munkára figyelni, és mikor játszhat szabadabban az adott hátvéd.
Volt korábban egy éves kihagyása sérülés miatt, de a múlt szezont Svédországban egy nagyon magas tempójú, sok korcsolyázást igénylő ligában tudta végig játszani, korábban pedig a finn elitben nyomott le számos szezont. Jimi Jalonen olyan játékos, akinek örülni tud szurkoló, csapattárs és edző egyaránt.  Úgy gondolom, nagy nyereség lesz ő nekünk.

 

Hajrá Gyergyó!