Ezennel bejelentjük: saját utánpótlás nevelő központot hoz létre a Gyergyói Hoki Klub Gyergyószentmiklóson, amely 2021 májusától elkezdi a működését.

Ezzel elértünk a gyergyói jégkorong felemelésének a következő nagyon fontos lépcsőfokához miután 2018-ban a felnőttcsapatot visszahelyeztük az Erste Liga világába, és azóta kiépítettük azt a stabil hátteret, ami a hosszú távú sikeres tevékenység biztosítéka.

Most a jövőt kell komoly szakmai alapokra helyeznünk.Ezzel elértünk a gyergyói jégkorong felemelésének a következő nagyon fontos lépcsőfokához miután 2018-ban a felnőttcsapatot visszahelyeztük az Erste Liga világába, és azóta kiépítettük azt a stabil hátteret, ami a hosszú távú sikeres tevékenység biztosítéka.

Most a jövőt kell komoly szakmai alapokra helyeznünk.

Minden piros-fehér szurkoló azt szeretné, ha a csapatunk Gyergyószéken született, itt felnőtt, gyergyói szívű játékosokra épülne. Mi is ezt akarjuk, de jelenleg ezt mutatják a megdöbbentő számok:

A 2008-2009-es szezon óta, amikor még két gyergyói csapat játszott a felnőtt bajnokságban ÖSSZESEN 7 olyan gyergyószéki jégkorongozó nőtt fel, aki ma a Gyergyói Hoki Klub csapatában játszik. Közülük pedig MINDÖSSZE 2, aki itthon járta végig a korosztályokat. 12 generáció veszett el azóta.

Számos olyan fiatal gyergyói tehetséget ismerünk, akiket a mai elvárásoktól elmaradó körülmények, arra késztettek, hogy már nagyon fiatalon, akár 12-13 éves koruktól máshová igazoljanak.

Emiatt az itthon maradt társaik sem tudtak úgy fejlődni, ahogy azt tehetségük, munkájuk alapján megérdemelték volna, hiszen megfogyatkozva esélyük sem lehetett arra, hogy magasra jussanak.  Csapatsportban csak azok tudnak kiemelkedni, akik mellett ott vannak a hasonlóan keményen dolgozó csapattársak, akik ebben segítenek.

Ma sajnos nem támaszkodhatunk olyan utánpótlásra, amelyre az Erste Liga szintjén számítani lehetne. Alapvetően ez a magyarázat arra is, hogy sem a Progym, sem a Gyergyói Hoki Klub nem tudott mindeddig igazi nagy eredményeket elérni.

A jelenlegi helyzetben még jobban látszik a mostani állapotok rugalmatlansága és tarthatatlansága.

Nem az a célunk, hogy a múlt hibáit firtassuk, de ezt az állapotot meg kell változtatnunk.

A Gyergyói Hoki Klub saját utánpótlás nevelő központja felvállalja a jégkorongozók magas szintű képzését és versenyeztetését a korisulitól az U18-as korosztályig.

A szakmai munkát az elismert svéd szakedző Peter Bolin irányítja, tevékenységünk együttműködésben zajlik majd a Székelyföldi Jégkorong Akadémiával.

Mostantól világos képet láthat maga előtt gyerek, szülő és edző egyaránt, arról, hogy miért kell és miért érdemes dolgozni. Ehhez klubunk a jelenlegihez képest lényegesen jobb feltételeket, erőforrásokat biztosít.

A stabil háttérhez kell odatenni a kitartó, kemény munkát, és annak meglesz az eredménye.

Célunk, hogy pár év múlva már elmondhassuk: az itthon felnövő gyergyói tehetségek lesznek az erősségei a Gyergyói Hoki Klub csapatának az Erste Liga élvonalában.

Hajrá Gyergyó!