A Gyergyói Hoki Klub számára is elkezdődik most az Erste Liga 2022-2023-as szezonjának mérkőzéssorozata. Új helyzet ez sok szempontból: itt a pontrendszer, átalakult csapatokkal várnak ránk az ellenfelek és először beszélnek rólunk úgy, mint a bajnoki cím esélyeséről. Szilassy Zoltán nem foglalkozik esélylatolgatással, ő a munkában hisz.

Szilassy Zoltán: a felkészülésünk jól sikerült. Fotók:Szász Adorján

Milyen gondolatokkal várja a szezonkezdetet a GYHK vezetőedzője?
Végre elkezdődik. Hat hétig tartott a jeges felkészülésünk, három magyarországi edzőmérkőzéssel és egy hazai kupával, de az utolsó két hétben már nem tudtunk megfelelő edzőmeccseket szervezni, így edzésekkel, egymás közti játékkal oldottuk meg ezt az időszakot. Ettől függetlenül, úgy gondolom, jól sikerült a felkészülésünk. Itt nem az eredményekre gondolok – mert ezek számomra semmit nem jelentenek – hanem az elvégzett munkára. Bízom benne, hogy a megnyert meccsek adnak egy egészséges önbizalmat, de nem lendítenek át azokon a részleteken, amikre nagyon kell figyelnünk. A túlzott önbizalom ugyanis felelőtlenséget hozhat. Továbbra is erőseknek kell lennünk az apró részletekben.
Debrecenben az első meccsen nagyon nehéz első harmadra számítok, mivel az ellenfél már játszott két éles mérkőzést, mi pedig még nem, de bízom abban, hogy hamar átlendülünk a kéthetes meccsnélküliségen. Négy meccs vár ránk az első túránkon nyolc nap alatt, rengeteg elemzés vár ránk, ahhoz, hogy minél több jót vigyünk át a következő mérkőzésre, és minél inkább kiküszöböljük a rossz dolgokat. Próbáljuk elemezni az ellenfeleket és minél jobban felkészíteni a fiúkat, de nem könnyű ez ilyenkor, hiszen a legtöbb csapat átalakult, egyelőre kevés az információnk.  

Esélylatolgatás?
Ezt meghagynám a szurkolóknak. A szakemberek dolgoznak, meccsről meccsre haladnak előre. Több média megkérdezett, hogy hova várom a csapatot. Erre a válaszom, hogy ha bárkit megkérdeznek a tíz klub közül, természetesen mindenki meg szeretné nyerni az Erste Ligát. Mi is egy vagyunk ezek közül. Nekem a célom, hogy jobb legyen a csapat, mint a tavaly a play off idején, és ha jobbak vagyunk, akkor előre fogunk lépni.


Cél, hogy pályaelőnyről kezdjük a rájátszást

Mi a véleménye arról, hogy számos fórumon minket neveznek az első számú favoritnak?
Az Erste Liga nyitó sajtótájékoztatón is elhangzott ez, és akkor is azt mondtam, hogy ez hízelgő. De lényegében nem számít, hogy ki mit gondol rólunk. Dolgozunk, fejlődni akarunk a rájátszásig. Az alapszakaszban el szeretnénk érni a pályaelőnyt, hogy itthon kezdjük a rájátszást, és persze jó lenne, ha a második kört is itthon kezdhetnénk. A célunk, hogy fejlődjünk, és a rájátszásra egy jól működő kompakt csapattá váljunk. Ezt szépen megcsináltuk a tavaly, nagyon jól néztünk ki a játék minden szegmensében, harci szellemünk pedig elképesztő volt. Aztán a betegség odavert minket. Megmaradt viszont az éhség és a dupla motiváció, hiszen a Fradi ellen 1-1 után nem mutathattuk meg, hogy mit is tudunk.  Visszatérve a kérdésre, meghagyom másoknak a tippelgessenek, mi dolgunk az, hogy dolgozzunk.

Ha nem is foglalkozik azzal, hogy mások mit gondolnak rólunk, biztosan figyeli az ellenfeleket…
Természetesen. A legtöbb csapat nagy átalakulásokon ment át, nálunk volt a legkevesebb mozgás. A Ferencváros ebben a formájában is jó csapat lesz. A Sportklub kerete most még szűk, de ismerjük őket, biztosan fognak erősíteni a szezon közben, és ha erősek a csapatok az erősíti a liga színvonalát is. Ott van még a Brassó, a BJAHC, a Miskolc, a Debrecen, ezek mind erős csapatok lesznek. Dunaújváros tíznél is több légióst hozott, a fehérvári fiatalok pedig mindig elképesztő ambícióval játszanak, nem nyomja őket az eredménykényszer, kiváló fejlesztő munka zajlik ott és a tavaly is mindenkit meg tudtak verni a végén.
És tegyük hozzá, hogy még bárhol nyílhat a pénztárca, az alapszakasz végéig még bármelyik csapatnál megjelenhetnek komoly erősítések. Lehet, hogy a mostani erőviszonyok november után már nem is lesznek érvényesek. A mi feladatunk, hogy magunkra koncentráljunk, bárki jön szembe nehéz kihívást jelentsünk számukra, és tegyünk meg mindent, hogy legyőzzük őket.  

Hajrá Gyergyó!