Sportunk, csapatunk, klubunk

 

 

A Gyergyói Hoki Klub egy 70 éves tradíció továbbvivője. A jégkorong, a Gyergyói-medencében élők nemzeti sportja, amely egyben a térség életét is meghatározza.
Az 1948-ban Gyergyószentmiklóson alakult első jégkorongcsapat által elindított mozgalom nem csak a városban virágzott fel, de kiterjedt az egész Gyergyószékre. Minden nagyobb helységben hokipalánkok épültek, hogy telente, a kemény fagyok idején korcsolyát húzhassanak a helyiek, az éppenhogy járni megtanult apróságoktól akár hetvenévesnél is idősebb öregekig.

Csapatok alakultak, és legendás rangadók zajlottak a gyergyói települések között, akár több ezer ember szurkolásától kísérve. Aki részese volt valaha, az tudja, mit jelent egy olyan helyi bajnokság, ahol a Gyergyóremetei Kereszthegy, a Gyergyószárhegyi Bástya, a Gyergyóalfalvi Bucsin, a Gyergyócsomafalvi Délhegy és a Gyergyóújfalvi Katorzsa együttesei mérik össze tudásukat. Legyen az akár az elemi iskolások korosztályában, akár az öregfiúk szintjén.

A térség központja Gyergyószentmiklós, itt létesült a Gyergyószentmiklósi ISK, amely a város és a falvak legtehetségesebb „hokistáit” fogja össze, és nevelt számos nemzetközi hírű jégkorongozót az évtizedek alatt.
I
tt van arra lehetőség, hogy felnőtt, hivatalos bajnokságban szereplő csapat működjön, itt van a műjégpálya, amelyen ha a piros-fehérek játszanak együtt dobban ezernél is több gyergyói szív.
Az utóbbi két évtizedben a gyergyói jégkoronghoz kötődtek a piros-fehér színek, vagy a címerünk medvéje. Ez is a tradíciónkká vált, jelképez minket.
A Gyergyói Hoki Klub névválasztása sem véletlen. Ha Gyergyószentmiklóson zajlanak is a hazai mérkőzések, ez a csapat nem csak a a városban élőké, hanem mindenkié, aki Gyergyószéken él, vagy máshol, de ide kötik gyökerei, ide húzza a szíve.

A Gyergyói Hoki Klub egy olyan közös érték, amelyért nem csak itthon telik meg a jégpálya, de Budapesten vagy más magyarországi városok csarnokaiban is több százan gyűlnek össze mérkőzéseinkre, akár órákat utazva is, és nagyon sokan szerte a világban azért ülnek le a képernyők elé, hogy egy kicsit itthon érezhessék magukat a GYHK játékát nézve. A Gyergyói Hoki Klub csapatáért szurkolni egy különleges közösségi, összetartozási érzést jelent.