Gyergyói Hoki Klub–Brassói Corona párharc lesz az Erste Liga 2021-2022-es szezonjának egyik negyeddöntője. Ebben a szezonban mindegyik mérkőzésünket megnyertük ellenük, így nem ok nélkül vagyunk bizakodóak. Szilassy Zoltán szerint a rájátszásban a lényeg, hogy lépésről lépésre, cseréről cserére, meccsről meccsre gondolkodva haladjunk előre a célunk felé.

 


Megtörtént az ellenfélválasztás, a GYHK-nak a Brassó jutott a rájátszás első körében. Jó hír ez vagy kevésbé? Hogyan látja ezt az edző?
Egy-két ponton múlt, hogy nem végeztünk jobb pozícióban, hogy mi választhassunk ellenfelet, de már régebben is mondtam, hogy a választás alakulhat úgy is, hogy ez nekünk jó lehet. Nem vagyunk csalódottak, nekem személy szerint is kihívás egy ilyen rutinos kiváló edző ellen játszani, mint aki a Brassónál dolgozik, és a csapatnak adhat egy egészséges önbizalmat az, hogy négyszer megverük őket az alapszakaszban. Egészségeset, és remélem, hogy nem túlzottat. Tisztában vagyunk azzal, hogy az alapszakasz elmúlt, a play off pedig teljesen más. A rájátszásban ők is másképp fognak hokizni mint eddig, ebben biztos vagyok. Megvannak azok a karaktereik, amiből mutathatnak az eddigieknél többet, és nekünk az a feladatunk, hogy mi annál is jobb karaktert mutassunk. Nagyon tiszteljük az ellenfelet, nem véletlen, hogy az előttünk végző három csapat közül senki nem választotta őket. Nem lesz egyszerű a dolgunk, de lehet, hogy ha előrébb végzünk, ugyanezt választottuk volna. Az alapszakaszban történtek ezt a logikát diktálták volna. Cél, hogy négy meccset nyerjünk, és továbbjussunk a legjobb négy közé.

Térjünk vissza egy kicsit az alapszakaszra, sokáig versenyben voltunk a második helyért, ami a végén ment el, de az alapcélt elértük, az első négy között zártunk.

Igen, amit szerettünk volna, azt elértük. A pályaelőny volt a cél, és nagyon közel voltunk egy jobb pozíció eléréséhez. A bosszantó az, hogy a végén csúszott be egy a tabella második feléhez tartozó csapattal szemben a pontvesztés. De erre sem szeretném fogni. A MAC ellen is vesztettünk pontokat, de ide sorolhatom a Szereda elleni meccseket is, ahol az elsőn elengedtünk egy pontot, a második hazai mérkőzésen is jobbak voltunk, de ők lőttek több gólt, náluk pedig nagyon könnyen adtuk a bőrünket. Ezeket tartom az igazi okoknak, hogy nem végeztünk előrébb. De összességében nagyon elégedett vagyok azzal, amit történt velünk az alapszkaszban. Szerintem több meccset nyertünk, mint amit a szezon előtt prognosztizáltunk. Most egy másfajta jégkorong jön újabb lépcső, meg kell mutatnunk, hogy jók vagyunk a play off hokiban is. Az alap szerintem jó, ha minél többen egészségesek maradunk és keményen dolgozunk, itt is jönnek majd az eredmények.

Mire kell majd nagyon odafigyelni a játékosoknak a Brassó elleni párharcban? Mi lehet a döntő a két csapat között?
Nagyon fontos a lépésről lépésre üzemmód. Bármi történik egy adott cserében, amint az elmúlt tanulnunk kell belőle, hogy a következő cserében valami jobb dolgot csináljunk. Így kell tovább lépni mérkőzésről mérkőzésre. Ez az első szempont. A második pedig, hogy rendkívül fegyelmezetten kell jégkorongoznunk taktikailag és a kiállítások tekintetében is. Tartsuk magunkat távol a büntetőpadtól, minél többet dolgozzunk a koronggal, és hozzunk emberelőnyöket. Ez kulcskérdés, és az is, hogy ne legyünk sokat négyen. A vehemencia, túlzott buzgalmunk miatt szereztünk feleleges kiállításokat, vagy azzal, hogy a szánkat nem tudtuk befogni néha. Ezzel csak a saját ügyünket nehezítjük meg. Ugyanakkor ez a play off férfiak játéka, itt nagyon tökösnek, agresszívnek kell lenni, gusztustalanul kemény módon kell jégkorongozni. Borzalmasan keményen kell odaállni, elviselni mindent ami rossz, és aki ebben jobb, az szokott tovább menni egy ilyen párharcban.

Eddig az erdélyi csapatok ellen nem játszhatott, de most ott lehet a kapuban Rasmus Rinne is... 
Igen és ez nagyon jó nekünk. Rasmus ellen nem játszott Brassó, nem ismerhették ki, és ez nekünk sokat segíthet, és nekik egy plusz fejtörés, amikor szembenéznek egy finn heggyel. Nagyon rutinos kapus, nagyobb termetű, borzasztóan erős fejben, nagyon jól teljesít nyomás alatt. Ez is hozhat nekünk pozitivumokat, növeli az önbizalmunkat is, hogy ott van mögöttünk. De nem kell elfelejteni, hogy a négy győzelmünket ellenük Gellérttel és Arnival értük el és nagy előny, hogy három jó kapus áll rendelkezésre a rájátszásban.

És nem kell sokat utazni... 
És azért is nagyon jó az, hogy Gyergyótól nincs messze Brassó, mert így tele lehet gyergyói szurkolókkal a csarnok itthon és ott is. Nagyon fontos, hogy minél többen velünk legyenek, és szurkoljanak, ez nagy segítség a csapatnak.

Hajrá Gyergyó!