Lezárult a 2020-2021-es szezon, már a következő idény csapatának felépítésén dolgozik a Gyergyói Hoki Klub. A játékoskeret is alaposan átalakul, de a munkamódszer is hoz újdonságokat. A csapatépítésről, nyári programról kérdeztük Szilassy Zoltán vezetőedzőt.

A legfontosabb kérdés most, ami a szurkolókat érdekli: milyen csapatunk lesz ősszel?

Egy fiatalabb, gyorsabb, erősebb, strukturálisan szervezettebb, fegyelmezettebb csapatot szeretnénk látni a jégen 2021-2022-ben. A fiatalabb keret magával hozza a sebességnövekedést és ha legalább 80 százalékban sikerül leigazolnunk azokat a játékosokat, akiket kinéztünk, akkor strukturálisan is összeáll a kép ahhoz a játékrendszerhez, amit játszani szeretnénk. Posztra igazolunk embereket, úgy is mondhatnám, puzzle darabokból tesszük egésszé a képet.
Úgy gondolom, azzal a kerettel amelynek összeállításán már egy ideje dolgozunk olyan csapat lesz, amely egy lépcsőfokot fennebb tud lépni, azaz az Erste Liga legjobb négy csapata közé tud jutni. Ha pedig ezt elértük ott már bármi megtörténhet. Göröngyös lesz az út, persze, nem lesz egyszerű a feladat, de a cél elérhető. Nagyon sokat kell ezért majd dolgoznunk. Rengeteget kell majd tesztelnünk, elemeznünk a játékrelációkat. Az én fejemben már megvan a teljes összeállítás, de ez variálható kell legyen. Az opciók csak gyarapodnak, ahogy megszületnek az aláírások a szerződéseken.

Ahhoz hogy új embereket lehessen beépíteni, játékosoktól kellett megválni...
Nos igen. A tulajdonosokkal való beszélgetés során mindannyinknak teljesen világos volt, hogy ha a csapat nem csak az ígéretek földjén akar maradni, hanem eredményeket akarunk elérni, csak akkor érhetjük el, ha nagymértékű változtatásokat hajtunk végre, úgy a hazai játékosok, mint a légiós állomány tekintetében.
Minden ilyen döntés nagyon kellemetlen, főleg, amikor hazai játékosnak kell megköszönni az eddigi szolgálatait.
Köszönjük, hogy segítették a klubot, mindent beleraktak, amit lehetett. 
Minden tiszteletem az övék, minden jót kívánok a magam nevében is számukra a jövőre nézve.
Azonban azt látni kell, ha eredményesek akarunk lenni, akkor minőségben, méretben és sebességben is növekednünk kell. Olyan játékosoktól kellett megválnunk, akik helyére az ő karakterében magasabb minőséget képviselő játékost hozunk. A kulcskérdés az, hogy a székely csapatgerinc erősödjön, fiatalodjon és mélyüljön, hiszen két bajnoksághoz nemcsak a minőség, hanem a mennyiség is fontos szempont.

Ha a székely gerincet akarjuk erősíteni, honnan lehet ezt elérni?
Sajnos, nem nyúlhattunk a fiatalításnál a saját utánpótlásunkhoz. U21-es csapatunk nincs, az U18-asok pedig még nem képviselnek olyan minőséget, hogy azonnal bevethetők lennének az Erste Ligában. Lesznek olyan játékosok is, akik a Sapientiától feljönnek, megkapják a lehetőséget.
Folytatnunk kell a tavaly elindult folyamatot, hogy Magyarországon felnőtt székely játékosokat hozunk vissza Székelyföldre. Ez nem szokványos sport honosítás, hanem visszahonosodás. Eddig egyirányú volt az út, csak Magyarország fele, most ez megfordul. Tehát számunkra a következő pár évben ez az erősödésre a lehetőség: olyan játékosokat igazolunk, akik akik innen, Székelyföldről szakadtak ki.
A klubunk a napokban jelentette be, hogy átszervezi az utánpótlást. Peter Bolin vezetésével egy nagyon magas szintű munka fog elindulni és pár év múlva (én 4-5 évre prognosztizálom) eljön majd az a pillanat, amikor újra nagy számban érkezhetnek a Gyergyói Hoki Klub felnőtt csapatába a Gyergyói-medencéből való fiatalok és ők alkotják majd a GYHK gerincét.
Feltevődik a kérdés a szurkolókban, hogy miként fogják magukénak érezni ezt a klubot Gyergyón kívülről érkezők. Erre az a válaszom, hogy olyan karaktereket fogunk igazolni, akik igenis, maguknak fogják érezni. Tegyük még hozzá, a klubhűség szép fogalom, de a versenysport ma már üzlet. Az igazi profi abba a klubba szerelmes, ahol éppen dolgozik.

Sok szurkoló nem érti, vagy inkább úgy mondanám, a legtöbben nem vagyunk jégkorongszakemberek, hogy átlássuk a csapatépítés folyamatát. Rávilágítana erre?
Attól még nem lesz egy jól működő csapat ha veszünk 4 vagy 5 sornyi minőségi játékost. A játékrendszerben ugyanis abszolút nem egyformák a szerepek, teljesen más a dolga a személyeknek a struktúrában.
Kellenek offenzív csatárok, akik szeretik, ha náluk van a korong, kellenek olyanok, akik jól játsszák az emberhátrányt, akik agresszívak, jól tudnak letámadni, akik jól mozognak korong nélkül, nyomás alá tudják helyezni az ellenfél játékosait, de akkor sem lepődnek meg ha hozzájuk kerül a korong. Más a szerepe az első hat csatárnak és más a feladata a 3., 4. sornak.
Fontos az egyensúly a védekező és támadójátékban. Olyan „puzzle darabokat” hozunk, akik legjobban illeszkednek ehhez.
A keret mélysége is fontos szempont. Nem lehet 30 fővel megfelelő ritmusú edzéseket tartani. Szerintem 25 fő az a létszám, amivel megfelelő tempóban lehet edzeni.

Egy ilyen szinten átalakuló csapatnak időre van szüksége, míg „összeáll”...
Általában a felkészülési időszakban azt tartom hasznosnak, ha annyi meccset játszunk, amennyi az alapszakasz 10 százaléka. Azaz 40 alapszakasz meccs előtt 4 felkészülésit jó játszani. A jelenlegi helyzetben ezért picivel több edzőmeccset tervezek – valószínűleg 6 ilyen lesz – és olyan ellenfelekkel akik jobbak, gyorsabbak nálunk. Verjenek csak meg, nem számít ilyenkor. Lényeg, hogy olyan mérkőzést vívjunk, ahol nem mi vagyunk az esélyesek, nem tudunk könnyen korongot szerezni. Lássuk, hogy boldogulunk a korong nélküli játékban és mit kezdünk egy gyorsabb, erősebb ellenféllel szemben ha hozzánk kerül a pakk. Ez segít nekünk hogy a bajnoki rajtra jobbak legyünk. Már zajlanak a megbeszélések, időpont egyeztetések a lehetséges ellenfelekkel.

Mi a program? Milyen ütemterv, módszer szerint zajlik majd a felkészülés a 2021-2022-es szezonra?
Én már május 3-án szerettem volna elkezdeni a felkészülést, de a helyzet úgy hozta, aznap még játszottunk. 18 hetes nyári programban gondolkodtam, de az új helyzethez alkalmazkodnunk kell. Most pihenő van, május 28-án találkozunk, teszteket végzünk és 31-én, hétfőn elkezdjük a munkát. Az eredeti tervet módosítanunk kellett, de nem jöttünk ettől zavarba. A munkát így is el fogjuk végezni.
Izmok kellenek, erősebbek és gyorsabbak kell legyünk.
Újdonság lesz a megszokott nyári felkészüléshez képest, hogy egy képességfejlesztő, skill edzőtáborunk lesz június 21. és 27. között Érden, ahol bottechnika, lövőtechnika, koritechnika fejlesztésen fogunk dolgozni, erre szakosodott szakember segítségével. Eddig ilyenre nem volt lehetőség, és sok hiányosságunk van, amit pótolnunk kell.

Szünetünk nem lesz. Júliusban el lehet majd menni a családdal, barátnővel nyaralni 10 vagy 14 napra is, de csak olyan helyre, ahol az előírt kötelező edzésadagot el lehet végezni. Augusztus elején Karcfalván szokjuk a jeget, de akkor még a száraz edzésen lesz a fókusz. Az igazi jeges felkészítő augusztus 16-án indul Érden, ahol már teljes kerettel dolgozunk, ott már velünk lesznek a légiósok is.